(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.data-privacy-src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-67805037-2', 'auto'); ga('send', 'pageview');

elikadura burujabetza

Eskola-jantokiak EAEn tresna eraldatzaileak izan litezke

2017-12-27T15:54:07+00:00

2017. urtea bukatzear dagoenean, VSF-Herrien Bidezko Elikadura eta EHIGE elkarteek Eskola-jantokiak EAEn ikerketa argitaratu dute. Gaur egungo eskola-jantokien sistemaren argazki bat egin dute, eta hainbat proposamen luzatzen dituzte espazio hauek eraldatzaileak, pedagogikoak, iraunkorrak eta kalitatezkoak izan daitezen. Gaurko saioan VSFko Janire Chirapozuk eta Eneko Viñuelak hau guztia azaldu digute. https://ia801505.us.archive.org/18/items/20171227LurEtaMurmurESKOLAJANTOKIAK/20171227%20LurEtaMurmur%20ESKOLA-JANTOKIAK.mp3

LABORE: ATE IREKIERA BILBON!!

2017-11-30T11:01:06+00:00

Bi urte lanean aritu eta gero, Bilboko LABORE elkarteak bere dendaren ateak irekiko ditu abenduaren 1ean. Bazkideon artean eraiki duten proiektu honetan bertoko produktu osasungarriak  egongo dira salgai, agroekologiaren baitan produzituak eta prezio eta harreman justuetan oinarrituak. Santutxuko Haro Plazan dago lokala, eta bertan egin dugu gaurko elkarrizketa Laborekide Aritzarekin. https://ia601507.us.archive.org/6/items/20171129LurEtaMurmurLABORE/20171129%20Lur%20Eta%20Murmur%20LABORE.ogg

Elikaduraren etorkizuna

2020-01-16T15:06:17+00:00

Pasa den astean Gasteizen egon ginen, Elikadura21 Nazioarteko Hizketaldian. 100 hizlari baino gehiagok eztabaidatu zuten, elikaduraren etorkizuna eta nekazaritzaren erronkei buruz. Horietako biren aurkezpenak ekarri ditugu: Mamen Cuellar, ISECko kidea eta Saioa Iraola, Bilgune Feministakoa. Zer motako aliantzak sortu? Nola ulertu elikadura osasuntsua? Nola jabetu gure gorputzaz? Hausnarketa hauek eta gehiago gaurko Lur eta Murmur [...]

Zein da Gipuzkoako tokiko nekazarien azoken eragina?

2017-02-24T12:25:48+00:00

Gipuzkoako 10 azoketan egindako ikerketaren arabera, azokek emakume aurpegia dute; azoketan saltzen duten baserritarrek eskala txikiko ekoizpen dibertsifikatuak dituzte; eta herritarrak kalitatezko elikagaiak eta bertako produktuak erostera gerturatzen dira. Ikerketa honen ondorioei buruz hitz egin dugu gaurko Lur eta Murmur irratsaioan, Mirene Begiristain EHUko irakaslearekin eta Landaola - Gipuzkoako landa garapen elkarteen federazioko azoken koordinatzailearekin, [...]

LABORE BILBO, elikadura burujaberantz beste urrats bat Bilbon.

2017-02-10T11:07:54+00:00

Elikadura Burujabetzaz kezkaturik dauden Bilboko zenbait pertsona LABORE BILBO proiektu berria martxan jartzen ari dira. Helburuen artean honako hauek dituzte: bertoko produktuak eskaintzea, agroekologia sustatzea, salmenta zuzena bideratzea eta ama lurra defendatzea.  Udazkena baino lehen denda irekitzeko asmoarekin, 600 bazkide lortzeko kanpainan daude orain. Joseba Martin kideak xehetasunak kontatzen dizkigu gaurko irratsaioan. Info gehiago www.laborebilbo.eus [...]

Nyéleni: Elikadura Burujabetza Europan eraikitzen

2016-11-04T15:38:18+00:00

Elikadura Burujabetzarako bigarren Forum Nyéléni-Europatik iritsi berriak gara!! Azken 5 urteetan, Europako 40 herrialdeko nekazariak, GKEak edo eta ikertzaileak, besteak beste, elkartu ginen Errumanian, Cluj-Napocan, kalitatezko elikadura eta baserritarren eskubideak bermatzeko eman diren aurrerapausoak partekatzeko eta hurrengoak elkarrekin diseinatzeko. Euskal Herriko delegazioan joandako kideen artean saio honetan gerturatzen zaituztegu han entzundako hausnarketa eta ahots desberdinak. [...]

BASERRI XXI, Gipuzkoako baserritarren txikien iraultza hasi da.

2016-10-10T08:50:38+00:00

Gipuzkoako baserritar txikiak elkar ezagutu, antolatu eta elkarrekin hausnartu ondoren azken bi urteetan, orain, Baserri XXI izeneko elkartea behin osatua, prest daude beren oinarriak mundura kontatzeko. Gaurko saioan Ander Kerejetarekin solasean egon gara honi buruz Lur eta Murmur azken saioan. Aupa taldea!! https://ia801504.us.archive.org/13/items/20161006BaserriXXI/20161006%20BaserriXXI.mp3  

LAKARI KOOPERATIBA: bizi-proiektu bat.

2016-09-22T15:42:07+00:00

“Tokiko merkataritza-heziketarako gune kooperatiboa: elikadura osasuntsua, kontsumo jasangarria eta tokiko laborantza iraunkorra sustatzea dugu helburu”. Horrela aurkezten dute Miren Prieto, Leire Udabe, Izaskun Sagartzazu eta Leire Epeldek hemendik gutxira urtebete egingo duen bere proiektua, LAKARI. Egindako lanari buruz eta baita dauzkaten ilusio eta proiektuei buruz egon gara solasean Miren eta Ixaxkunekin aste honetako Lur eta [...]

LAKARI KOOPERATIBA: bizi-proiektu bat.

2016-09-22T15:40:22+00:00

“Tokiko merkataritza-heziketarako gune kooperatiboa: elikadura osasuntsua, kontsumo jasangarria eta tokiko laborantza iraunkorra sustatzea dugu helburu”. Horrela aurkezten dute Miren Prieto, Leire Udabe, Izaskun Sagartzazu eta Leire Epeldek hemendik gutxira urtebete egingo duen bere proiektua, LAKARI. Egindako lanari buruz eta baita dauzkaten ilusio eta proiektuei buruz egon gara solasean Miren eta Ixaxkunekin aste honetako Lur eta [...]

Udako bigarren musikala

2016-07-30T14:50:17+00:00

Arratsaldeon Lur eta Murmurreko entzuleok! Bi ostegunero bezala hemen gaude Bizilurreko kideok lurrari ahotsa eta lurraren eskubideak defendatzen dituztenei ahotsa ematen. Gaurko programan eta udan zehar Lur eta Murmurren MUSIKALA dugu. Elikadura burujabetza, feminismoa, klima aldeketa eta abarri buruzko abestiak entzungo ditugu. Gainera, amaitzear dago Sutondotik Plazara lehiaketa. BOZKAKETAK baino ez dira falta. Bozkatu gehien gustoko [...]