(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.data-privacy-src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-67805037-2', 'auto'); ga('send', 'pageview');

elikadura burujabetza

BIELA Y TIERRA: Elikaduraren aldeko txirrindulariak

2019-05-09T14:56:56+00:00

Ana, Edurne, Sole eta Cristina Biela y Tierra proiektua martxan jarri dute. 2.500 kilometro bizikletaz, 100 esperientzia baino gehiago ezagutarazteko elikadura zentroan ipiniz, hainbat esparru lantzen dutenak: ekofeminismoa, artea, landa eremuaren balioa eta naturaren babesa, besteak beste. Gaurko Lur eta Murmur saioan inbidia eman digute bidaiaren planarekin. (elkarrizketa gazteleraz) https://ia601506.us.archive.org/16/items/20190508LurEtaMurmurBielaYtierra/20190508%20LurEtaMurmur%20BielaYtierra2.mp3

Eskola jantokiak kudeatzeko eredu berria? Makina bat argi-ilun

2019-01-18T11:16:49+00:00

2017an, jendartetik sortutako presio eta alternatibak ikusita, Eusko Jaurlaritzak Batzorde Berezi bat antolatu  zuen Eskola Jantokiak kudeatzeko bestelako ereduak ikertzeko eta sakontzeko batzordea; cateringen monopoliotik haratago. Parte hartu dutenek, sorpresaz jaso zuten pasa den astean, Eusko Jaurlaritzak ezagutarazi zuen proposamena datorren ikasturterako: guztiz aldebakarrekoa eta baldintzak azaldu gabe. Honi buruz hitz egin dugu gaurko Lur [...]

Lur eta Murmur: Burujabetza Elikatzeko Tresna

2020-01-16T15:06:16+00:00

Azken Lur eta Murmur irratsaioan LAB sindikatuko Iolanda Formoso eta Urtzi Osolozagarekin hitz egin genuen: arrantza eta nekazaritzan erreleboa lortzeko zailtasunei buruz, politika publikoek bertoko elikadura bermatzeko daukaten garrantziari buruz eta martxan dauden alternatibei buruz. Hau dena aztertzen dute azken Talaia zenbakian: Burujabetza elikatzeko tresna, pasa den astean Ondarrun aurkeztu zutena. https://ia601508.us.archive.org/30/items/LurEtaMurmur20180418LAB/Lur%20eta%20Murmur%2020180418%20LAB.mp3

Arrantza artisaua

2018-01-25T11:22:05+00:00

Gaurko Lur eta Murmur irratsaioan, Anne Marie Vergezen elkarrizketa ekartzen dizuegu,  arrantza jasangarriari buruz. Anne Marie Donibane Lohizuneko arrantzalea da eta Frantziako Arrantzale Artisau Txikien Plataformako presidentekidea. (Elkarrizketa gazteleraz) https://ia801503.us.archive.org/12/items/20180124LurEtaMurmurArrantzaArtisaua/20180124%20Lur%20Eta%20Murmur%20ArrantzaArtisaua.mp3

Eskola-jantokiak EAEn tresna eraldatzaileak izan litezke

2017-12-27T15:54:07+00:00

2017. urtea bukatzear dagoenean, VSF-Herrien Bidezko Elikadura eta EHIGE elkarteek Eskola-jantokiak EAEn ikerketa argitaratu dute. Gaur egungo eskola-jantokien sistemaren argazki bat egin dute, eta hainbat proposamen luzatzen dituzte espazio hauek eraldatzaileak, pedagogikoak, iraunkorrak eta kalitatezkoak izan daitezen. Gaurko saioan VSFko Janire Chirapozuk eta Eneko Viñuelak hau guztia azaldu digute. https://ia801505.us.archive.org/18/items/20171227LurEtaMurmurESKOLAJANTOKIAK/20171227%20LurEtaMurmur%20ESKOLA-JANTOKIAK.mp3

LABORE: ATE IREKIERA BILBON!!

2017-11-30T11:01:06+00:00

Bi urte lanean aritu eta gero, Bilboko LABORE elkarteak bere dendaren ateak irekiko ditu abenduaren 1ean. Bazkideon artean eraiki duten proiektu honetan bertoko produktu osasungarriak  egongo dira salgai, agroekologiaren baitan produzituak eta prezio eta harreman justuetan oinarrituak. Santutxuko Haro Plazan dago lokala, eta bertan egin dugu gaurko elkarrizketa Laborekide Aritzarekin. https://ia601507.us.archive.org/6/items/20171129LurEtaMurmurLABORE/20171129%20Lur%20Eta%20Murmur%20LABORE.ogg

Elikaduraren etorkizuna

2020-01-16T15:06:17+00:00

Pasa den astean Gasteizen egon ginen, Elikadura21 Nazioarteko Hizketaldian. 100 hizlari baino gehiagok eztabaidatu zuten, elikaduraren etorkizuna eta nekazaritzaren erronkei buruz. Horietako biren aurkezpenak ekarri ditugu: Mamen Cuellar, ISECko kidea eta Saioa Iraola, Bilgune Feministakoa. Zer motako aliantzak sortu? Nola ulertu elikadura osasuntsua? Nola jabetu gure gorputzaz? Hausnarketa hauek eta gehiago gaurko Lur eta Murmur [...]

Zein da Gipuzkoako tokiko nekazarien azoken eragina?

2017-02-24T12:25:48+00:00

Gipuzkoako 10 azoketan egindako ikerketaren arabera, azokek emakume aurpegia dute; azoketan saltzen duten baserritarrek eskala txikiko ekoizpen dibertsifikatuak dituzte; eta herritarrak kalitatezko elikagaiak eta bertako produktuak erostera gerturatzen dira. Ikerketa honen ondorioei buruz hitz egin dugu gaurko Lur eta Murmur irratsaioan, Mirene Begiristain EHUko irakaslearekin eta Landaola - Gipuzkoako landa garapen elkarteen federazioko azoken koordinatzailearekin, [...]

LABORE BILBO, elikadura burujaberantz beste urrats bat Bilbon.

2017-02-10T11:07:54+00:00

Elikadura Burujabetzaz kezkaturik dauden Bilboko zenbait pertsona LABORE BILBO proiektu berria martxan jartzen ari dira. Helburuen artean honako hauek dituzte: bertoko produktuak eskaintzea, agroekologia sustatzea, salmenta zuzena bideratzea eta ama lurra defendatzea.  Udazkena baino lehen denda irekitzeko asmoarekin, 600 bazkide lortzeko kanpainan daude orain. Joseba Martin kideak xehetasunak kontatzen dizkigu gaurko irratsaioan. Info gehiago www.laborebilbo.eus [...]

Nyéleni: Elikadura Burujabetza Europan eraikitzen

2016-11-04T15:38:18+00:00

Elikadura Burujabetzarako bigarren Forum Nyéléni-Europatik iritsi berriak gara!! Azken 5 urteetan, Europako 40 herrialdeko nekazariak, GKEak edo eta ikertzaileak, besteak beste, elkartu ginen Errumanian, Cluj-Napocan, kalitatezko elikadura eta baserritarren eskubideak bermatzeko eman diren aurrerapausoak partekatzeko eta hurrengoak elkarrekin diseinatzeko. Euskal Herriko delegazioan joandako kideen artean saio honetan gerturatzen zaituztegu han entzundako hausnarketa eta ahots desberdinak. [...]